Digitale burgerparticipatie
Betrokkenheid van de burger is een onontbeerlijk element voor de mate waarin beleidsbeslissingen gedragen worden bij de bevolking.
Bij het lokaal bestuur De Panne kadert burgerparticipatie dan ook in een duidelijke doelstelling van het meerjarenplan. Bij elk nieuw project wordt de vraag gesteld of burgerparticipatie relevant kan zijn, en tot op welk niveau van de participatieladder (van informeren en raadplegen over adviseren, coproduceren, meebeslissen tot zelfbestuur).
Bekijk alle participatieprojecten
Digitaal burgerparticipatieplatform
Met het digitaal burgerparticipatieplatform wil het bestuur gerichte participatie mogelijk maken op een toegankelijke, constructieve en transparante manier, om samen te zorgen voor een nog betere toekomst voor De Panne. Het bestuur wil elke burger betrekken bij het beleid van onze gemeente. Want stiekem zijn we toch allemaal een beetje een wijsneus hé? Vandaar dat het platform ook aangevuld zal worden met offline alternatieven zoals een infomarkt, bus-aan-bus bedeling van een invulformulier ...
Op het Wijsneuzen-platform komen enkel projecten waar er al inspraak is geweest, of waar er nog inspraak komt. De tool focust op het deel van het project met betrekking tot de participatie.
Verwachtingen en ondersteuning
Burgerparticipatie moet oprecht en transparant gebeuren. Daarom werkt het bestuur samen met B-Part, dat niet alleen het digitaal platform aanbiedt, maar ook ondersteuning biedt voor de manier van bevragen, analyse van de resultaten ... In een participatietraject zal ook altijd vermeld worden welke inspraak er is en op welke manier de resultaten invloed hebben op het project of de beleidsbeslissing.